Argan olie – vejen fra argan træets frugter til dit hår og din hud

Der er ikke mange mennesker, der ved, hvor den meget omtalte og sunde argan olie kommer fra i verden. I virkeligheden udvindes den af kernernes fra argan-træets frugter.

Argan olie kommer fra argan-træets frugter. Faktisk udvindes olien af frugtens kerner. Argan olie er således en vegetabilsk planetolie, der udvindes helt naturligt. Der er kommet mere fokus på argan olie de seneste år, fordi det har vist sig, at olien har en særlig god effekt på kroppen herunder hår og hud. Det skyldes blandt andet oliens høje indhold af fedtsyre og gode stoffer, der kan ikke mindre end udrette mirakler på menneskekroppen. Har du aldrig hørt om argan olie, er det måske på tide, at du undersøger, hvor gode egenskaber argan olien egentlig besidder. Det kan ende med at være dig, der bruger den til at pleje hud og hår.

Om argantræet og træets frugter

Argan træet kaldes på latin Argania Spinosa og vokser den dag i dag stadigt vild i forskellige områder af Afrika. Træet trives bedst i de ørkenlignende omgivelser, som Afrika kan tilbyde. I den sydlige ørken i Marokkos er der særlig god mulighed for at finde argantræet. Ud over at vokse vildt i visse dele af Afrika, så findes der også mange plantager, som netop består af argantræer. Argantræet er en truet træsort, hvilken blandt andet betyder, at træet er fredet. Argantræet har en forholdsvis stor krone i forhold til stammens størrelse, og derfor er der mange vilde dyr, der benytter træet som skygge i den varme og bagende ørken. Desuden kan der også komme meget godt foder ud af dets blade, som forskellige vilde dyr også æder med stor fornøjelse.

Som sagt vokser der frugter på argantræet. Disse frugter kan bruges til mange ting. Én ting er fx, at man kan bruge frugtens kerner til at udvinde den lækre arganolie. Frugterne bruges også som dyrefoder til lokalbefolkningens dyrebestand. I det sydlig Marokko og andre områder, hvor der er anlagt argan-plantager, er der mange mennesker, der har som arbejde at plukke argantræernes frugter, så der blandt andet kan udvindes olie af frugtens kerner. Selvom argantræet er fredet, må man nemlig gerne plukke og udnyttes dets frugter, så længe man ikke dræber selve træet. Det betyder, at lokalbefolkningen i Marokko ikke må benytte træet fra stammen, men kun må plukke frugterne forsigtigt, så træet bevares. Man kæmper generelt meget for, at træet ikke skal blive udryddet helt som træsort, hvilke muligvis også er en af grundene til, at der er kommer mere fokus på arganoliens gode egenskaber.

Hvordan presses arganfrugtens kerner til olie?

Presningen af argantræets frugter afhænger af den olie-type, som man gerne vil have ud af det. Der findes to forskellige arganolie-typer: Den kosmetiske arganolie og den spiselige argon-olie. Den spiselige olie-type har sådan set været kendt længe og er blevet brugt af forskellige folkeslag i Marokko. Den kosmetiske olie-type er dog noget nyere og bliver primært benyttet i den vestlige verden – udelukkende af kosmetiske årsager.

Skal man fremstille spiselig arganolie, skal det gøres ud fra ristede argankerner. Det svarer til så mange andre vegetabilske olier, der udvindes af ristede kerne. Det er primært på grund af, at den rå argan-kerne indeholder nogle stoffer, som ikke er så gode for det menneskelige fordøjelsessystem. Når kernerne ristes, forbrændes en del af disse usunde stoffer. Man kan således købe spiselig argan-olie på flaske, og den kan fx bruges til brød og salater.

Den kosmetiske olie-type udvindes – omvendt af den spiselige olie-type – af rå argankerner. De rå kerner presse langsomt, så den kommer til at minde om jomfru olivenolie.

Arganolie har mange gode egenskaber

Ligesom mange andre naturlige olier, så har olie fra argankerner mange god egenskaber. Det gælder både den spiselige og den kosmetiske olie-type.

Arganolie indeholder mange gode stoffer og blandt andet også store mængder fedtsyre. Det er især de umættede fedtsyre, der er sunde at spise. Arganolie indeholder ca. 80 % umættede fedtsyre, hvilket altså betyder, at man får tilført kroppen mange gode og sunde fedtsyrer, hvis man jævnligt indtager argan-olie. For at kroppe kan fungere optimalt, har den brug for forskellige fedtstoffer, vitaminer og mineraler. Der er mange mennesker, der fx spiser fiske-olie netop for at få tilstrækkeligt med sunde fedtstoffer. Man kunne derfor vælge at udskifte sin fiske-olie med arganolie, hvis man er frisk på at prøve en anden slags olie. Man kan også bare tilføje lidt arganolie til sin madlavning en gang i mellem, så man gør sin generelle kost lidt sundere. Det kunne fx være på brødet, så det ikke føles så tørt, eller man kunne hælde lidt arganolie over sin salat i stedet for andre former for dressing. Der er mange muligheder, hvis man gerne vil udnytte den spiselige arganolies gode egenskaber.

Man kan naturligvis også benytte sig af den kosmetiske arganolie. Den har god indflydelse på både hud, hår og negle. Har man aldrig prøvet at benytte olier til kosmetiske formål, vil man med garanti blive positivt overrasket over, hvor hurtigt og effektivt det virker. Særligt at arganolie godt, fordi det som sagt indeholder mange gode fedtsyre og andre gode og sunde stoffer, der vil give hud og hår fornyet glans og udstråling. Der er mange måder hvorpå, man kan benytte olien til at (gen)oplive sit hår. Mange mennesker behandler især deres hår på en måde, der gør, at det har svært ved at suge vitaminer og fedtstoffer nok til sig. Ved at fordele arganolien rundt i håret, er det muligt at få både blødere og fyldigere hår på ingen tid. Jo oftere, man benytter arganolie, desto bedre effekt vil det have på håret, og man vil hurtigere kunne se et forbedret resultat. Døjer man med skæl eller irriteret hovedbund, vil man også mærke, at den naturlige olie har en god indflydelse.

Går man meget op sin krop, så kan man eventuelt vælge at gribe ind på både yderside og inderside og altså både indtage arganolie, samtidigt med at man benytter olien til kosmetiske formål. Det vil helt klart give et godt og behageligt resultat, som både vil kunne ses og mærkes.